april 04, 2024

I lördags lyssnade jag på det intressanta programmet Medierna i P1 (ca 15 min in i programmet). De tittade närmare på TV4 och deras huvudlösa gullande med hokuspokusmedicinen i sitt mysiga morgonprogram. Där i TV4 sägar man att hälsoexperter menar att vi är försurade, och det leder till hälsorisker. En kvinna, Gertrud Rulander blir intervjuad och hon hade alla tänkbara sjukdomssymptom innan hon började storkonsumera kalk och nu är hon frisk och kry.  Sara Karlsson som är vd för företaget som säljer preparatet är med och talar sig varm för sin vara. Professor Ragnar Rylander (som är en mycket, mycket ifrågasatt person efter sitt samröre med philip Morris) är också med och backar upp tokigheterna. Ingen kritisk röst fick komma till tals.

Dessbättre ångrar nu Lotta Folcker på TV4 att inslaget sändes. Det kan vi ju vara glada för, men det är ju så dags nu när det blivit uppenbart för dem att de varit ute och cyklat. Gladast av alla är nog alternativmedicinföretaget som fått finfin marknadsföringshjälp av TV4.

Tv, radio och tidningar skriver och säger förstås vad de själva finner rimligt. Men jag kan ju önska att de inte skulle vara så okritiska i sin rapportering kring alternativmedicin. I Medierna förs ett resonemang om att alternativmedicinen behandlas som något fint, ofartligt och lite gulligt. Det är ett farligt förhållningssätt. Det handlar om människors hälsa och det handlar om människors pengar. Alternativmedicinen är en bransch som omsätter miljarder och som profiterar på människors oro och längtan efter god hälsa. Någonstans i programmet Medierna sägs ungefär så här: det finns två sorters mediciner, den som är vetenskapligt testad och den som inte är vetenskapligt testad. Så sant!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823