maj 05, 2024
Liberalerna

Medmänsklighet i flyktingpolitiken

Många av oss förenas just nu i vreden över den humanitära katastrof vi bevittnar i den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Bilden på den lilla pojkens kropp på en strand i Bodrum går inte att få bort från näthinnan. Men en strimma av hopp har uppenbarats genom det stora folkliga engagemanget för att undsätta människor i nöd.

Miljontals människor är på flykt undan krig och förföljelser. Men vårt Europa förmår inte möta flyktingarna med värdighet. Istället skapar murarna vi byggt upp en hopplös situation där människosmugglare kan förmå barnfamiljer att ge sig ut på det farliga havet i sjöodugliga båtar. Den desperation som får människor att utsätta sig för detta är ofattbar.

I helgen deltog jag i Folkpartiet Liberalernas partistyrelsemöte och självklart fick flyktingfrågan stort utrymme och vi sökte oss fram gemensamt för att hitta några svar på vad vi i Sverige nu bör göra för att hjälpa fler.

Vår slutsats är att Sverige kan göra mer och vår medmänsklighet förpliktigar oss att agera. Det behövs en nationell samling kring flyktingkrisen som både kan stärka våra egna insatser med också för att sätta press på EU att agera mer kraftfullt för att hjälpa flyktingarna. Därför har vår partiledare Jan Björklund begärt att statsminister Stefan Löfven kallar partierna till överläggningar. Det enda rimliga är att alla seriösa partier som vill hitta lösningar på flyktingkrisen samlar sig till ett samtal och söker gemensamma lösningar.

Den cyniska människosmugglingen som profiterar på desperata människors skyddsbehov är möjlig genom att Europas lagliga väger inte står öppna. Det måste vi ändra på. Ett sätt att göra det på är att ta emot fler så kallade kvotflytktingar från dagens cirka 1900 till 4000-5000.

Mer om Folkpartiets förslag hittar du här: Sveriges radio, Expressen, SvD, Aftonbladet, SvT

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821