Hälso- och sjukvård är en kunskapsintensiv verksamhet som kräver ständig utveckling och mer kunskap. Därför är forskning ett mycket angeläget inslag i modern vård. Stockholms sjukvård tillsammans med Karolinska institutet och tusentals kompetenta medarbetare ligger inom många områden i framkant. Så ska det vara. Och det vill vi bidra till att utveckla än mer.
Idag presenterar Liberalerna och övriga Allianspartier på DNdebatt forskningslöftet för att befästa och stärka Stockholm som ledande forskningsregion i Europa. Det gör vi för patienternas skull, dagens och framtidens.
Om vi vinner valet i september vill vi genomföra en forskningssatsning med syfte att kraftigt höja ambitionen i vad som kan åstadkommas i svensk forskning.
Stockholm ska ligga i framkant för medicinsk forskning som kan ge direkt nytta för patienter. Fler kliniska prövningar gör alla till vinnare; forskare som kan pröva sina innovationer, läkemedelsföretag som kan skapa tillväxt och jobb – och patienterna som kan få snabb tillgång till nya medicinska landvinningar och effektivare behandlingar.
Sjukvården har tre grunduppdrag – bedriva sjukvård, forskning och utbildning. För att Stockholms läns landstings medarbetare ska känna att de har tid för samtliga tre uppdrag behöver flera ny- och omtag göras. Vid framtagandet av Forskningslöftet har forskare, företag, fackförbund och patientföreningar involverats
Forskningslöftet
Stockholmsregionen ska vara en av Europas fem främsta forskningsregioner för life science inom fem år.
Öka antalet kliniska prövningar i Stockholm med 50 procent.
Hålla kvar Sveriges tredjeplats där alla börsintroduktioner i hela världen inom life science sker.
För att göra detta ska vi
Öppna ett kansli som blir en one-stop-shop för kommersiell forskning för att kraftigt korta svarstiden till life-sciencebolag (stor anledning till uteblivna investeringar i regionen) Målet 10 dagar.
Minska beröringsskräcken med kommersiella bolag genom årlig problemlösarkonferens. I dag ser alla samma problem men vågar inte prata med varandra så problemet förblir olöst.
Tillgängliggöra databaser med patientinformation anonymiserat och patientsäkert. Särskilt VAL-databasen som är internationellt efterfrågad och utmärker regionen. Landstinget äger databasen.
Ta större hänsyn till forskning i ersättningssystemet för akutsjukhusen.