september 09, 2021
Sjukvård & hälsa

Mer om cancervården

Vi nås av den tråkiga nyheten att författarinnan Bodil Malmsten drabbats av cancer. Cancer och cancervården engagerar alltid, mycket och många. Det är förståeligt och bra. Vi ska ha en bra cancervård och vi ska ha en levande debatt om cancervården, för att den ska kunna bli så bra som möjligt.

I dag uppmärksammar många medier att författaren Bodil Malmsten skrivit starkt om cancer och cancervården och sina personliga upplevelser på sin blogg. Hon har synpunkter på och kritik mot vården.

Jag är inte heller nöjd med hur allt fungerar i dag, men jag vill återigen vara tydlig med att vi inte sparar några pengar på cancervården. Tvärtom tillför vi varje år miljardbelopp till sjukvården och sjukhusen, resurser som också kommer inte minst cancervården till del. Nya Karolinska sjukhuset blir ett viktigt nav för den moderna cancervården som patienterna i Stockholm ska ha tillgång till.

Cancervården står inför en spännande och viktig utveckling. Nya och effektivare läkemedel och behandlingar forskas fram och introduceras i vården. Fler personer kommer också att drabbas av cancer, i takt med att befolkningen växer och vi blir äldre – men med forskningens framsteg och ökade resurser kan vi också bota och behandla fler på bättre sätt. Jag engagerar mig i sjukvårdspolitiken bl a för att se till att vi får den bästa möjliga cancervården, efter de erfarenheter jag har som anhörig när min mamma drabbades av en hjärntumör och snabbt kastades in i vården. För mig är det också viktigt att vi tar vara på de stora resurser vi satsar på bästa sätt. Arbetssätt, organisation och annat måste vara utformat så att medarbetarna i vården får goda förutsättningar och att alla patienter får en god vård utifrån sina behov och inte minst ett gott bemötande.

Läs gärna vad jag skrev i fredags om cancervården – situationen nu, ekonomin men också den viktiga framtidsutvecklingen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1725