september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Mer om healing och homeopati i vården

Diskussionen om legitimerade läkare som utövar olika former av hokus pokus fortsätter på olika håll. Ikväll har Agenda (som jag ännu inte hittar på SVT play) tagit upp frågan och min kollega Birgitta Rydberg medverkade och berättade kort om hennes åsikt i frågan som jag helt delar, nämligen att det är illa att läkare ägnar sig år sådant som healing, homeopati och annat utan vetenskaplig grund.

Läkaren som ägnar sig åt healing som bisyssla och fått behålla sin legitimation har – om jag tolkar beslutet rätt – klarat sig undan Socialstyrelsen med legitimationen i behåll för att han inte utövar healing inom vården. Nu ser han emellertid sig som en person som banat väg för att healing och alternativa medicinska metoder i vården. Lyssna här – SR P4 Kalmar. På sin hemsida lyfter han också tydligt fram sin läkarprofession när han talar om sin sidoverksamhet.

Min slutsats av detta, tillsammans med det tidigare domslutet som visade att homeopati kan gå bra för läkare att rekommendera, är att nu måste regeringen se över reglerna. Legitimatinen som läkare har ger dem extremt stor trovärdighet och detta måste vårdas väl. Då får den inte användas för att antyda vetenskaplighet i ovetenskapliga sammanhang – som healing och homeopati.

Upsala Nya Tidning har också uppmärksammat healingläkaren och min och Birgittas artikel i Svenska Dagbladet. Dessutom tar SvD:s blogg  upp vår artikel och det har blivit lite diskussion där.

Läs också Birgitta Rydbergs blogg där hon utvecklar ämnet ovetenskaplighet i vården ytterligare.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823