maj 05, 2024
Stockholms läns landsting

Miljöpris till AISAB för elbilssatsning

Ambulanspersonalen vid AISAB:s station i Vällingby kör numera elbil när de ska byta skift utanför stationen. Det belönades med landstingets hedersmiljöpris idag.

Det förekommer ofta att ambulansfordonet inte står inne på stationen när personalen ska byta skift. I stället står ambulanserna ofta vid något av sjukhusen. Tidigare har medarbetarna åkt taxi eller annat fossildrivet fordon för att komma till ambulansen, men på ambulansstationen i Vällingby har man nu i stället köpt in eldrivna fordon.

AISAB:s eldrivna "skiftbytesbil"
AISAB:s eldrivna ”skiftbytesbil”. Foto: AISAB

I snitt körs 6,2 mil varje dag, året om, med dessa elbilar. En sträcka där alltså tidigare mindre miljövänliga fordon användes. Detta initiativ fick idag hederspriset när landstingets miljöpris delades ut av min landstingsrådskollega Gustav Hemming (C).

Även själva ambulanserna ska bli mer miljövänliga på AISAB Vällingby. En av ambulanserna körs redan idag på biogas, och ytterligare en är på väg. De dieseldrivna ambulanserna körs på den miljövänligare APC-dieseln. Personalen har också gått utbildning i ”eco-driving”.

AISAB är landstingets ambulansbolag, och jag imponeras ofta över den innovationskraft som finns i bolaget. För ett par år sedan tilldelades AISAB-medarbetaren Veronica Vicente landstingets kunskapspris Gyllene Äpplet för sitt arbete att hjälpa äldre människor att fortare komma in på rätt avdelning. Och för bara några veckor sedan invigde jag AISAB:s nya intensivvårdsambulans. Den är i det närmaste unik i Sverige, och är en otrolig tillgång när svårt sjuka patienter behöver transporteras. Nu har alltså även engagemanget och uppfinningsrikedomen kring miljöfrågor blivit prisbelönt. Ett varmt grattis till AISAB – och ett stort tack till alla drivna och kreativa medarbetare!

Här kan du läsa mer om landstingets miljöpris.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821