maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Min arbetsdag: Regionfullmäktige

Idag har vi sammanträde med Region Stockholms regionfullmäktige. 149 ledamöter framför sina skärmar debatterar och fattar beslut. Det är naturligtvis en corona-anpassning att vi håller möten digitalt. Det fungerar, men jag tycker det är mycket mer givande att ses och diskutera frågor i fullmäktigesalen.

För min egen del har jag svarat på en fråga från Sverigedemokraterna som handlade om Liberalernas syn på kulturlivets behov av offentligt stöd. Jag är angeläget om att kulturlivet ska stå starkt och vara fri och ombuden. Det behövs ett starkt offentligt stöd till kulturen, men det behövs också andra vägar för finansiering av kulturverksamheter. Vi som privatpersoner är förstås viktiga finansiärer av kulturen, genom våra biljettköp (inte så mycket under pandemin förstås) och bokköp (det verkar många satsa på just nu) och mycket annat. Men även gåvor till kulturella ändamål och kultursponsring från företag kan vara välkomna tillskott.

Sverigedemokraterna själva föreslog i sitt budgetalternativ för 2021 att vi skulle dra ner kulturnämndens budget med 60 procent (!). 360 miljoner kronor ville de helt enkelt dra in från Konserthuset och de andra viktiga kulturverksamheten som regionen stödjer. Just Konserthuset föreslog SD att staten skulle ta över ansvaret för, dock utan att lägga en enda krona till detta i sitt förslag till statsbudget.

Det är verkligen skillnaden på Liberalernas och SDs kulturpolitik. De är helt oförenliga.

En annan debatt hade jag med Socialdemokrater och Vänsterpartister som anser att vi i regionfullmäktige vet bättre än sjukhusledningarna hur sjukhusen ska städas och av vem. Jag för min del har tillit att sjukhusen själva kan bedöma hur städningen ska organiseras och om de ska anställa egen personal för detta eller samarbeta med privata företag. Sjukhusen gör olika idag, och det är rimligt att de utgår från sina lokala förutsättningar och behov.

Så vitt skilda frågor och väldigt många fler har jag kastat mig mellan idag.

Det blir långa dagar med fullmäktige och jag ser att solen skiner ute och en och annan glassätare har slagit sig ner i parken under dagen. Ikväll blir det promenad hem till Söder i vårkvällen. Jag älskar den här tiden med ljuset och alla knoppar som anas i rabatterna. Förresten såg jag blåsippor när jag gick till jobbet. Det är väl ändå ett hoppfullt tecken, den niger och säger att nu är det vår!

Blåsippan ute i backarna…

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821