oktober 10, 2023
Jämställdhet

Mors dag närmar sig

Mors dag närmar sig. Jag saknar min egen mamma som lämnade oss alldeles för tidigt. Jag är stolt över att själv vara mor till två fantastiska barn. Och jag vet att mödraskapet också har sina avigsidor. För att hedra alla mammor ger jag er några tankar kring moderskap och jämställdhet under veckan.

Idag vill jag lyfta frågan om att bryta normen att kvinnor tar huvudansvaret för barnen när de är små. Föräldraledigheten borde delas mer jämnt. Jag tycker det är dags nu för ytterligare minst en pappamånad. Det behövs för att barnen ska ha rätt till båda sina föräldrar. Det behövs för att ett jämställt föräldraskap är en förutsättning för ett jämställt arbetsliv. En ojämn fördelning av ansvar för hem och familj riskerar att förfölja kvinnorna genom livet. Så grundläggs en sämre ekonomisk situation som i sin tur drastiskt beskär kvinnor frihet.

Till mors dag önskar jag mig sedvanliga barnteckningar och blommor som barnen plockat. Men också modiga politiska beslut som gör föräldraskapet mer jämställt.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823