Idag kom den senaste mätningen av vad patienterna tycker om maten. Fler blir nöjdare, kan man sammanfatta det hela. De som upplever måltidens helhet som positiv har stigit från 55% till 62%. På varje punkt stiger nöjdheten, men når inte tillräckligt högt för att jag ska känna mig nöjd. Det tycks alltså gå åt rätt håll. Ett stort problem i sammanhanget är dock att svarsfrekvensen är så låg att det inte går att göra någon seriös analys av resultaten. Det är beklagligt. Men det resultat vi nu fått presenterat stärker mig ändå i uppfattningen att det är dags för ett omtag i måltidsfrågan som jag tidigare skrivit om här känns ännu mer aktuell.
Några bra saker som vi tydligt kan konstatera är att miljöbelastningen är avsevärt mycket lägre med dagens sjukhusmat, jämfört med kantinserveringen från centralkök eller brickservering som förekommer i andra landsting. Andelen ekologiska råvaror, 25 % som skulle nås 2011 nåddes också redan i maj 2010. Miljöaspekterna är förstås viktiga frågor som vi bör hålla fast vid i framtiden.
Läs gärna rapporten i sin helhet här: Sjukhusmaten_Patientmaten, rapport jan 2011.