april 04, 2024
Liberalerna

När blev barnmorskor höginkomsttagare?

Plötsligt är barnmorskor, psykologer, specialistsjuksköterskor höginkomsttagare! Vilken bra nyhet! Men den är förstås falsk. Höginkomsttagarskatt ska de dock betala, tycker regeringen. Den nyheten är dessvärre inte falsk. 

Dock behandlas helt nya grupper numera som just höginkomsttagare av regeringen som tycker att en stor andel av dessa yrkesgrupper ska betala statlig inkomstskatt. 37 procent av alla barnmorskor får betala statlig skatt med regeringens politik. Eftersom de inte höjer gränsen innebär det att allt fler slår i taken om måste börja betala mer skatt. En löneökning krymper därmed raskt i verkligt värde för den enskilde eftersom bara varannan kronor hamnar i den egna plånboken. Resten lägger finansministern vantarna på.

Det är faktiskt helt galet. Vårdens viktiga yrkesgrupper, som det dessutom är brist på, borde uppmuntras att fortsätta jobba i vården och gärna gå från deltid till heltid. Men varför ska de göra det när de får så lite i plånboken? Jag och mina liberala kollegor skriver i dag på i Dagens medicin om detta, läs i papperstidningen för artikeln finns inte på nätet. Vi vill gärna ge finansministern en liten post-it-lapp att ha i fickan med några enkla minnesregler:

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823