Att någon som står en nära skulle drabbas av hjärtstopp är en fasansfull tanke. Att det skulle drabba ens barn går nästan inte att föreställa sig. Lyckligtvis händer det inte så ofta, men när det sker är varje sekund viktig.
Från och med nu kan räddningstjänsten, inte bara ambulanserna, rycka ut när det gäller mindre barn. 1200 brandmän har utbildats i första-hjälpen-insatser för barn, framförallt hjärt-lung-räddning. Det betyder att de kan rädda liv, när ambulansen inte alltid kan vara först på plats.
När SOS Alarm larmar ut resurser är misstänkta hjärtstopp mycket högt prioriterade. Det är förstås avgörande att personen får hjälp mycket snabbt. Ambulanser och jourläkarbilar är viktiga att få på plats för att ge vård, men regionen använder också tjänsten SMS-livräddning för att även privatpersoner ska kunna hjälpa till. Och länets fyra räddningstjänster engageras också. Det är väldigt viktigt att räddningstjänsten nu också har kompetens och uppdrag att rycka ut när små barn drabbas.
Jag är så glad att vi kunnat genomföra denna förändring för att rädda barns liv när det värsta händer. Inget kan vara viktigare.