april 04, 2024

Idag hade jag den stora glädjen att inviga den nya närakuten i City: Närakut Hötorget. Det är den 11:e närakuten i Stockholmsregionen. Ett välbehövligt tillskott i vården! På onsdag slås portarna upp för patienterna. På bilden ser ni akutrummet som håller på att färdigställas inför att portarna slås upp för patienterna på onsdag.

Vår region är en av de snabbast växande i Europa, med det följer utmaningar. Vi både bygger ut och ställer om till framtidens hälso- och sjukvård. I den omställningen fyller närakuter en viktig roll. Vi måste vara duktiga på att vägleda patienterna rätt. För de allra flesta är vårdcentralen rätt ställe att söka vård på. När vi är allvarligt sjuka eller skadade så är det förstås de stora akutmottagningarna som gäller. Men om vi har akuta behov som inte kräver akutsjukhusens resurser, är det till närakuten vi ska vända oss. Här kan vuxna och barn i alla åldrar få hjälp med akuta sjukdomar och olycksfall som inte är livshotande. Till exempel misstänkta frakturer, sårskador med mera.

Jag tror ingen missat diskussionen om stor belastning på akutmottagningarna. Närakutererna är ett sätt att minska trycket. Och vi har sett att de första närakuterna avlastat akutsjukhusen kraftigt. Närakut Hötorget kommer också att avlasta akutsjukhusen, kanske framförallt i innerstan Capio S:t Göran och Södersjukhuset.

Kändes roligt att få tala på invigningen.

Den nya närakuten är tänkt att framförallt hjälpa patienter i närområdet Östermalm, Norrmalm, Vasastaden och Kungsholmen. Verksamheten kommer också att ha ett nära samarbete med Capio S:t Göran. Men Stockholmarna rör på sig, det vet vi, så den här närakuten är viktig för hela vårt län.

Vi ser idag att närakuterna är en uppskattad vårdform. Besöken vid närakuter fortsätter att öka och nu genomförs cirka 300 000 besök/år vid närakuterna. Det är Cityakuten som kommer att driva den nya akutmottagningen som räknar med cirka 34000 besök per år.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823