Svenskt näringsliv vill straffa studenter som läser ”fel” ämnen. I Polen går man en annan väg. Där belönas konstnärer med statliga förmåner.
Svenskt näringsliv kom igår med ett förslag om att straffa dem som utbildar sig inom humaniora genom sänkt studiestöd. Förslaget tyder på att det är många fyrkanter på ben anställda av SN. Läs rapporten här.
Det är förunderligt att en sådan stor och viktig organisation torgför en så märklig syn på bildning. Men ännu märkligare är deras brist på insikt om kulturens och kreativitetens betydelse för näringslivet. De konstnärliga och kreativa utbildningarna och de som av SN föraktfullt kallas ”hobbykurser” ger studenter kunskaper och färdigheter som kan bidra till att göra hela vårt samhälle lite mer kreativt och utvecklat. Det kan väl ändå inte ligga i det samlade svenska näringslivets intresse att styra bort studenter från konstnärliga och kreativa kurser?
Är det någon som tror att tillverkning av moderna bilar eller mobiltelefoner eller vad nu SN tycker är riktiga grejer skulle vara framgångsrikt eller ens möjligt utan designers och påhittiga kreatörer som bidrar till både innehåll och yta. För att inte tala om den framgångsrika spelbranschen. Jag kan föreställa mig att en ingenjör som intresserar sig för Harry Potter (som tydligen är extra onödigt kunskapsområde enligt SN) har en viss spänstighet i intellektet som säkert kan komma någon industri till nytta med tiden – även om inte karriären ligger utstakat i en spikrak linje från examensdagen och framåt.
Ett helt annat sätt att se på saken än SNs märkliga idéer finns i Polen. I en annons från deras ambassad i dagens DN berättar Kjell Albin Abrahamsson:
”Utbildning, bildning och kultur är mycket viktigare i Polen än i Sverige. Liksom att ha en egen åsikt. Det här är polacker oerhört stolta över. De är också , men all rätt, mycket stolta över sin kultur. Det visas bland annat av att alla människor med kreativa yrken bara betalar hälften i skatt. Det är myndigheternas sätt att uppmuntra de kreativa näringarna. Akademisk utbildning står högt i kurs.”