maj 05, 2024
Arbetsliv

Nej till centralstyrning av sjukvården

Det finns ett stort behov av att anställa sjuksköterskor i Stockholm. Men det sköts bäst av verksamheterna. Jag tar avstånd från den sortens omodern centralplanering, som Miljöpartiet föreslår.

Sedan 2009 har antalet sjuksköterskor i Stockholms sjukvård ökat med nära 500, och hundratals sjuksköterskor nyanställs varje år. Självklart kommer sjukhusen att vilja fortsatt anställa många av årets kompetenta sommarvikarier – risken att en sjuksköterska ska behöva gå arbetslös är så gott som obefintlig. Miljöpartiet slår därför in öppna dörrar med sitt dyra förslag, som SvD rapporterar om, att anställa sommarvikarier året runt. Vad vården och patienterna i Stockholm allra minst behöver är en omodern, centralstyrd personalpolitik. Jag skulle aldrig drömma om att gå in och ge direktiv till sjukhusens professionella ledningar hur de ska hantera sin bemanning.

Problemet för vården är inte brist på resurser. Däremot skulle vi behöva fler sjuksköterskor. Staten behöver utbilda fler sjuksköterskor i Stockholmsregionen. Vården behöver också bli en ännu bättre arbetsgivare – också sjuksköterskor ska kunna göra karriär, med utbildning och mer ansvar. En karriär- och lönesatsning på sjuksköterskor är en av Alliansens viktigaste framtidssatsningar i den personalpolitik som jag ansvarar för.

Att det finns jobb för sjuksköterskor i Stockholms län framgår inte minst på landstingets jobbportal, www.jobb.sll.se. Men det måste finnas utrymme för verksamheterna att själva bedöma vilken kompetens de behöver, och hur många de behöver anställa. I en modern hälso- och sjukvård måste vi ge det förtroendet till verksamhetsledningarna. Jag tänker inte låta landstinget återgå till den sortens gammaldags, centralstyrda lösningar som Miljöpartiet efterfrågar.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821