september 09, 2023
Sjukvård & hälsa

Nej till köttförbud i vården

Idag behandlar produktionsutskottet en motion från Miljöpartiet. De föreslår bland annat att Köttfri måndag införs på Stockholms sjukhus. Köttfri måndag måste tolkas som köttförbud på måndag. Det är något som jag inte tänker ställa  mig bakom. Istället vill jag jobba med positiva möjligheter för patienter. Istället för att förbjuda någon att äta vissa maträtter vill jag att det ska finnas många läckra alternativ på menyn att välja mellan. Och självklart ska det vid alla måltider finnas vegetariska, eller om man så vill köttfria, alternativ – alla dagar i veckan. Just precis detta är också inriktningen i den måltidsutredning som nyligen blev klar och kommer att behandlas av landstingsfullmäktige i maj.

För mig är det en besynnerlig tanke att vi skulle leta rätt på landets sjukaste invånare – de som ligger på sjukhus – och förbjuda just dem att äta köttbullar om de råkar vara i landstingets vård på just en måndag. Jag är också högst tveksam till att en sådan symbolpolitik skulle få några större effekter på klimatet.

Varför kräver inte Miljöpartiet köttfritt för alla  friska och starka? Rätt och slätt införa ett köttförbud i lagstiftningen? Svaret är förstås att det vore absurt att göra ett sådant ingrepp i människors vardag. Samma insikt borde omfatta sjuka och äldre som behöver vård och omsorg.

Däremot kan vi nog alla vara överens om att vi behöver jobba för att minska matens negativa klimatpåverkan. Jag tror på människors egen kraft till förändring. Landstingets uppgift ska vara att erbjuda bra alternativ, att jobba med inköp av bra livsmedelsprodukter, minska svinnet, begränsa transporterna och på andra sätt agera klokt och långsiktigt. Symbolpolitik à la Miljöpartiet finns inte med på min meny över bra politik för mat och måltider utan att miljön hotas.

Uppdatering: Frågan uppmärksammas nu av Dagens Medicin och Direktpress/Östermalmsnytt.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823