juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Nej till köttfria dagar i vården

Nu har vi i landstingsfullmäktige beslutat att inte införa köttfria dagar i vården. MP fick inte igenom sitt förslag. Patienterna ska i framtiden kunna välja mellan flera olika rätter, bland annat vegetariska, varje dag i veckan.

På mitt initiativ har landstinget beslutat om en ny inriktning för måltider i vården, där patientens önskemål står i centrum. Men Miljöpartiet vill hellre att de politiskt ska bestämma vad människor ska äta.

Det vore mig helt främmande att vi politiskt skulle börja diktera vad människor ska äta. Bara för att man råkar hamna på sjukhus förlorar man inte beslutsviljan och sina personliga preferenser. Tvärtom kan det vara extra viktigt att få äta det man längtar efter och tycker om, särskilt för de ofta äldre patienter som löper risk för undernäring.

Naturligtvis ska maten på sjukhusen och på andra håll i vården vara bra på alla sätt, även ur miljösynpunkt. Vi ska erbjuda valfrihet med såväl vegetariska som andra alternativ. Men jag tänker aldrig ge mig på en punkt: Den enskilde patienten är alltid viktigast. Och vi slutar inte vara människor bara för att vi blir patienter. Vi ska fortfarande få göra vår val själva.

Här hittar du ärendet som landstingsfullmäktige behandlade idag.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821