september 09, 2021
Anna Starbrink (L): "Stockholmarna kan vara lugna. Vården klarar flyktingmottagandet."
Sjukvården i Stockholms län har ett viktigt ansvar för ett bra flyktingmottagande. Det ansvaret lever vi upp till. Liberalerna i landstinget tar starkt avstånd från förslag om ”paus i flyktingmottagandet”, som Moderaterna har vädrat.

Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, som jag leder, ansvarar för sjukvården och tandvården i Stockholms län. Med anledning av den pågående flyktingsituationen får vi regelbundet information från landstingets chefläkare och andra sjukvårdsexperter om hur beredskapen ser ut. Beskedet från dem är entydigt: vi klarar flyktingmottagandet.

Det är viktigt att komma ihåg att hälso- och sjukvården är dimensionerad för över två miljoner människor. Även om det kommer hit ett stort antal flyktingar så påverkar det inte våra möjligheter att ge god vård till alla invånare. Jag tycker det är mycket olyckligt om det sprids en bild av att vården inte skulle klara att sköta sin del av flyktingmottagandet, eller att det skulle finnas minsta risk för att detta leder till en sämre vård.

Från Liberalernas sida vill vi vara tydliga med att vår ambition – i landstinget men också i länets kommuner – är att ge de flyktingar som kommer hit ett gott och tryggt mottagande. Det är välkommet att regeringen ger ett ekonomiskt bidrag till landstinget, men det är inte avgörande för att vi ska klara den uppgiften.

Landstingets expertis är tydlig med att hälso- och sjukvården kommer att klara den här utmaningen. Mitt besked till stockholmarna är, att ni kan vara lugna.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1728