maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

NKS lever upp till höga miljökrav

Nya Karolinska sjukhuset tar under hösten emot sina första patienter. Här ska de svårast sjuka få vård i ett högspecialiserat supermodernt sjukhus. Men det finns många andra sidor av vårt nya sjukhus. Bland annat har vi ställt höga miljökrav som man kommer att leva upp till. Nu står det klart att sjukhuset fått dubbla miljöcertifieringar. Det betyder mycket för hållbarheten i samhällsbyggandet och är ett gott bevis på att de höga ambitionerna lett till resultat.

Det är den första delen av Nya Karolinska Solna som certifierats enligt det internationella miljöklassningssystemet LEED i klassen ”Gold”. Redan tidigare har byggnaderna klarat kraven för det svenska systemet Miljöbyggnads guld-nivå. Därmed blir vårt nya sjukhus först med att klara certifieringen enligt båda systemen.

Sjukhuset är proppfullt av smarta mijölösningar. Bland annat finns en särskild bergvärmeanläggning som fixar både värme och kyla till sjukhuset. sjukhuset har en helt klimatneutral energiförsörjning. Det är rätt häftigt vad modern teknik och god vilja kan åstadkomma i miljönytta. Göran tak med serum, hissar som återvinner energi, behovstyd belysning och ventilation och mycket annat finns inbyggt i huset. Läs gärna mer om miljöklassningen här. Hållbarhet på riktigt!

 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821