april 04, 2024
Engagemang och nytänkande på Björksätra äldreboende
Sjukvård & hälsa Val 2014

Nöjda pensionärer hos Kavat vård

Mer än hälften av alla vård-och omsorgsföretag leds av kvinnor. I hela näringslivet är det bara 28 procent kvinnliga företagsledare.

Igår träffade jag Catharina Tavakolinia, vd för Kavat Vård som driver nio grupp- och äldreboenden i Stockholms län. De har alla olika inriktning för att också den som stora behov av hjälp ska få välja hur de vill bo utifrån sina personliga intressen eller det språk de talar. Vårdföretaget har fått sitt namn från Astrid Lindgrens bok om Kajsa Kavat. Kavat Vård ska vara ”en liten, modig och nytänkande aktör med en kärleksfull relation till mormor.”

Jag besökte Björksätra äldreboende i Skärholmen. Med erfarenhet från jobb i vården, engagemang, kunskap och inte minst nytänkande startade Catharina verksamheten 2009. Nu lyfts den fram av Stockholms stad som ett föredöme och i år fick man pris för bästa äldreboende.

Men får vänstern och Jonas Sjöstedt (V) bestämma efter valet den 14 september så får Catharina och de andra kvinnliga småföretagarna inom välfärden stänga ner. Det har han tydligt deklarerat. Det är inte intressant med nya idéer, utveckling och bättre kvalitet. Jonas Sjöstedt intresserar sig helt enkelt inte för de äldre och funktionshindrade som är trygga och trivs, eller alla de totalt 160 000 anställda som jobbar i välfärdsföretagen i Sverige. Individens frihet att själv bestämma över sitt liv är inte socialismens starka sida. Den solidaritet man så vackert talar om ska inte gälla människor som valt något annat än det vänsterpolitikerna bestämt. Jag är uppriktigt ledsen och orolig över att vänstern ska kapa kaos i väldigt många människors liv.

Trygghet och kontinuitet är enormt viktigt för t.ex. den som är gammal och lider av demens. Istället för att öka möjligheterna till utveckling och bra arbetsmiljö för alla anställda inom välfärden så skapar vänstern osäkerhet, stora omorganisationer och sämre möjligheter till löneutveckling. Jag har noterat att Jonas Sjöstedt aldrig talar om människorna i de privata välfärdsföretagen som annat än giriga. Jag kan försäkra vänstern att Catharina och övriga, ofta kvinnliga ledare för vård- och omsorgsföretagen drivs av viljan att göra gott och utveckla välfärden. Jag har träffat flera av dem, pratat med dem och sett hur deras verksamheter fungerar.

Länk till ”Mytkalendern”.
Länk till debattartikel: ”Välfärdsföretagen skapar mervärde – inte problem”

Prisbelönt äldreomsorg

Kavat vård har tilldelats Takeda Pharma AB:s äldreomsorgspris med motiveringen:

”Årets Äldreomsorgspris tilldelas Kavat vård för att de lyckats skapa äldreboenden där individen är i fokus. Med nischade inriktningar och nya tjänster tar de hänsyn till människors olika behov. Företagets internationella inriktning, förmåga att integrera kultur i verksamheten och företagets insatser i den offentliga debatten gör Kavat vård till vinnare av Äldreomsorgspriset 2014.”

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821