juli 07, 2024

Här kommer ännu ett inlägg som borde publicerats för länge sedan. Men bättre sent än aldrig.

För knappt ett par veckor öppnades en fantastisk kultursatsning i Washington. Se nordiska ländernas kulturliv kommer att ta plats i Kennedy Center under fyra veckor. Jag hade möjligheten att närvara vid öppnandet. Sveriges kulturminister invigningstalade och tog hjälp av Tomas Tranströmmers ord. Det gjorde hon fint. Sen bröt det riktigt roliga ut. Kungliga Filharmonikerna bjöd på ett varierat program där Nordens fem länder fanns representerade. Publiken – inklusive jag själv – var entusiastiska. Läs allt om orkesterns resa i USA på deras egen turnéblogg

20130221-215917.jpg

JFK vakar över det enastående kulturutbudet i Kennedy Center.

Under kvällen fick vi se några olika utställningar kring nordisk kultur. Bland annat om nordisk design. Det var ting som många av oss känner igen från inredningsmagasinen och -butikerna här hos oss. Kanske har vi några av sakerna i våra hem också. Men att se dem exponerade i Kennedy Center gav en helt annan bild och kändes plötsligt rätt exotiskt på ett snyggt och avskalat sätt. 

bild

Nordisk design ställs ut i Kennedy Center. Rätt ”Nordic Cool”, tycker jag

20130221-215849.jpg

Såklart jag hade långklänning på mig, det var ju fest i Nobels anda som gällde. Naturligtvis valde jag svensk design från Dagmar denna kväll när Norden skulle firas. Synd att bilden inte gör plagget rättvisa.

20130221-215901.jpg

Middagens bord pryddes av vackra blomsterarrangemang skapade av Nobelfestens egen blomstermagiker Gunnar Kaj.

Vad kan en sådan satsning som Nordic Cool innebära? Det för förstås utvärderas senare, men redan invigningen gav tillfällen till många intressanta möten och nätverkande. Från arrangörernas sida förstod jag att man ser det som en långsiktig satsning som kommer att utveckla kontaktnät och skapa nya relationer som med all säkerhet kommer att öka den svenska och nordiska närvaron i det amerikanska kulturlivet.

För mig personligen innebar det ett mycker värdfullt tillfälle att se och och förstås betydelsen av ett svenskt kulturlivet i världsklass. Det blir tydlig när man ser på vårt kulturutbud med utlänska ögon att Sverige har mycket att erbjuda på en hög internationell nivå. Konstens kraft som en länk mellan människor med olika bakgrunder ska inte underskattas. Det var också ett fantastiskt tillfälle att få bekanta sig närmare med Kungliga filharmonikernas verksamhet och därmed förstå mer på djupet vilken rikedom vi har i Stockholm i såväl Konserthuset som i dess orkester.

Läs vad andra skriver om Nordic Cool: SvD, Washington Post, Svt, Huffington Post,

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821