Norrtälje är en förebild för svensk sjukvård, på många sätt. Samverkan mellan omsorg, primärvård och sjukhusvård, som verkligen sätter patienten i centrum. Den nära sjukvården, som finns mitt i staden eller mitt i byn. Tryggheten med en sammanhållen vård för äldre. Och inte minst, hur man använder digital teknik för att stärka patienternas ställning – och underlätta personalens arbete. Detta är en del av Stockholmssjukvården som jag är särskilt stolt över.
Jag och mina kollegor Daniel Forslund och Hans Andersson skriver i Norrtelje Tidning om hur vi vill låta exemplet Norrtälje inspirera vårdutvecklingen i både länet och landet.
Allt det goda i Norrtäljes sjukvård vill vi bygga vidare på – och sprida till andra delar av Stockholms län och Sverige. Liberalerna satsar både nationellt och i landstinget på att stärka den nära vården.
En stark primärvård – där du får välja din egen fasta husläkare. Du ska inte bara kunna välja vårdcentral, utan också husläkare. I teamet på vårdcentralen ska läkare, sjuksköterska, dietist, psykolog, sjukgymnast med flera ge dig den hjälp, av den kompetens, som just du behöver just då. Den husläkare du själv har valt ger dig kontinuitet över tid, och fungerar som en samordnare när du behöver annan specialiserad vård.
En stark primärvård med ett större ansvar för fler vårdbehov och ett samordningsansvar för annan vård kräver resurser, inte minst under omställningen. Liberalerna lokalt satsar på primärvården och nationellt lägger vi över sex miljarder över tre år i vår budgetmotion i riksdagen på stöd till landsting och regioner för primärvårdslyft och vidareutbildning av fler allmänspecialister som kan bli husläkare. Räknat på befolkningsandelen skulle det motsvara ungefär 36 miljoner i Norrtälje kommun.
Trygg sammanhållen vård för äldre. I dag är det inte ovanligt med 15-20 vårdkontakter för många äldre. Norrtäljes sammanhållna vård och omsorg är en verklig förebild. Så borde det se ut överallt, och därför vill vi att man på andra håll startar vårdval gemensamt mellan kommuner och landsting. Självklart ska också årsrika invånare kunna välja vård!
Ingen ska behöva dö ensam – bryt ofrivillig ensamhet. Ungefär en femtedel av de personer som dör på sjukhus, dör utan mänsklig närvaro i rummet. Många lever också dessförinnan många år utan meningsfulla sociala kontakter. Vården ska börja arbeta med civilsamhället och föreningslivet för att slussa människor till sociala aktiviteter.
Fler trygghetsboenden och kollektivhus kan underlätta för äldre såväl som yngre att få ett socialt nätverk. Och alla vårdgivare ska ha ansvar att se till att ingen behöver dö utan mänsklig närvaro i rummet!
Digitalt ska vara normalt – för den som vill. Du som patient ska kunna använda smarta e-tjänster för att själv bidra till, och hålla koll på, din hälsa, vård och behandling. Självklart ska den som vill kunna ta del av sin journalinformation via nätet, utan att behöva be om lov.
Vårdpersonalen ska ha moderna IT-system som sparar tid istället för att som i dag ofta skapa frustration. Surfplattor och smarta telefoner ska vara vanliga arbetsverktyg än fax och personsökare. Det underlättar till exempel för distriktssköterskorna på Väddö vårdcentral när de gör sina hembesök – och digitala, säkra verktyg är ofta betydligt säkrare än pappersutskrifter som kan glömmas eller tappas bort. Vi ska införa en digital vårdgaranti och göra en stor digital omställning av personalens IT-arbetsmiljö.
Norrtälje och Tiohundra är en förebild. Vi har varit med och byggt upp det – Hans Andersson har i många år varit med på både kommun- och landstingssidan. Nu vill vi göra det ännu bättre. Samtidigt ska vården i Stockholms län och Sverige på många sätt gå i Norrtäljes fotspår.