maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Nu kan måltidsutredningen börja jobba!

Idag fattade Produktionsutskottet beslut om att en måltidsutredning bör tillsättas, vilket jag tagit initiativ till. Jag har tidigare skrivit om förslaget här. Tanken är bl.a. att utredningen, utifrån ett brett kunskapsunderlag, ska ta fram förslag till en ny måltidspolicy och en ny ansvarsfördelning kring patientmaten inom Stockholms läns landsting.

Den bästa patientmaten handlar ju inte bara om matens näringsvärde och säkerhet utan om hela måltiden. Lunch och middag, liksom frukost och mellanmål, ska vara något som både stärker kroppen och piggar upp vardagen för patienterna på våra sjukhus.

Inriktningen kommer vara att beslut om patientmaten ska fattas så nära patienterna som möjligt. Jag tror på ett mer decentraliserat arbetssätt eftersom vårdgivarna själva känner sina patienter bäst.

Jag har haft ambitionen att lyfta in så många goda idéer som möjligt i måltidsutredningen, och jag är glad över att den socialdemokratiska oppositionen ställer upp bakom utredningens direktiv. Att vi ska ha god, säker, näringsrik och tilltalande serverad mat på våra sjukhus borde knappast vara någon partiskiljande fråga!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821