maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Nu startar Stockholms sprututbytesprogram

Idag inviger min kollega Birgitta Rydberg (FP)  Stockholms läns landstings nya verksamhet för injicerande narkomaner som därmed kan få byta ut smutsiga sprutor mot redan. Syftet är att minska smittspridningen och öka individernas livskvalitet. Vägen till start har varit kantad av politiska debatter och diverse olika bekymmer. Men nu är det alltså dags att slå upp portarna till den nya mottagningen. 

Idag klipper Birgitta Rydberg (FP) bandet och inviger därmed den nya mottagningen för sprututbyte i Stockholm.
Birgitta Rydberg (FP) inviger sprututbytesmottagningen. (Bilden lånad av Cecilia Carpelan)

Försöket med sprututbyte är en del av att helt paket av åtgärder för att stödja narkomaner att minska spridningen av blodburna smittor.  Därmed kan fler få en bättre hälsa och ökad livskvalitet. I förlängningen hoppas jag förstås att många kan få hjälp att bryta sitt missbruk.  Man räknar med cirka 100 besök om dagen på den nya mottagningen.

I Folkpartiet har vi haft en lång och viktig idédiskussion om missbrukarvården och försök med sprututbyten. Sedan några år har vi varit starkt pådrivande för att få igång ett försök med sprututbyten i Stockholm. Jag har tidigare skrivit om detta. Läs gärna Snart sprututbyte i Stockholms stad (där  jag optimistiskt nog trodde att det skulle gå undan att få igång verksamheten) och sprututbyten för narkomaner där jag beskriver hur jag själv resonerat i frågan.

Fler som skriver om detta: Dagens Nyheter, SVTVårt Kungsholmen, VårdguidenLotta Edholms blogg, Birgitta Rydbergs blogg (där hittar du en hel del fakta om sprututbytesförsöket)

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821