april 04, 2024
Akutmottagning för våldtagna invigd!
Sjukvård & hälsa

Ny akutmottagning för våldtagna

Varje år söker sig cirka 600 kvinnor till södersjukhusets mottagning för våldtagna. Det är en stor tragedi att våldtäkter är så vanliga. Och ändå vet vi att mörkertalet är stort. Vi vet också att även män och transpersoner utsätts för våldtäkter och sexuella övergrepp. Nu öppnar akutmottagningen för våldtagna och är reda att ta emot alla som utsatts.

Igår invigde jag Akutmottagningen för våldtagna. ett intressant symposium hölls i samband med invigningen. Jag fick hjälp att klippa bandet av Håkan Jörnehed som också arbetat länge politiskt för att förverkliga mottagningen.

 

Behovet av en mottagning för våldtagna som även inkluderar män är stort. Vi vet att även män och transpersober våldtas och att det sker i inte så få fall varje år. Vi vet inte hur många. Vi vet bara att de som drabbas är många fler än de som anmäler, och får rätt vård och stöd. Både somatiskt och psykologiskt.

Stigmatisering och skamkänslor måste motverkas. Den som utsätts för allvarliga övergrepp måste få samhällets stöd och en väl fungerande vård som också blir en del av personens process att ta sig vidare i livet. Med Södersjukhusets och Mottagningen för våldtagna kvinnors mångåriga arbete och stora kompetens kändes en lokalisering av den nya mottagningen för våldtagna män här som självklar. Samtidigt är det viktigt att kompetensen ökar och sprids i hela sjukvården. Oavsett var en man som utsatts för sexuella övergrepp söker hjälp ska han få den, adekvat och respektfullt.

 

Fler uppmärksammar Akutmottagningen för våldtagna. SvtSveriges radio, Metro, Dagens medicin

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821