oktober 10, 2023
Filminspelning

Idag lanserar Filmbasen/Film Stockholm (som är landstingets verksamhet) och Filmregion Stockholm–Mälardalen tillsammans med teknikföretagen Dagsljus, The Line och STOPP en ny form av stöd: Teknikcheckar.

Samarbetet kring teknikcheckarna har skapats för att stärka stödet till kort- och dokumentärfilm i huvudstadsregionen. Fler företag är välkomna att ansluta sig till samarbetet.

Teknikcheckarna består av sponsring från teknikföretagen i form av professionell utrustning och postproduktion. Det sammanlagda värdet uppgår till minst 1,3 miljoner kronor. Teknikcheckarna kommer framför allt att ges till unga regissörers filmprojekt och/eller till projekt med nyskapande inriktning.

Med start i augusti fördelas teknikcheckarna till ett antal kort- och dokumentärfilmsprojekt i Stockholm–Mälardalsregionen under 2011, genom Filmbasen, Film Stockholms centrum för ung talangutveckling. Därefter utvärderas satsningen för att se hur man tillsammans kan gå vidare.

Jag är väldigt glad över detta samarbete med den privata teknikbranschen som ger möjlighet för fler unga filmskapare att tidigare närma sig den professionella filmen. Självklart hoppas jag att fler företag i branschen ska se möjligheterna i att stödja framtidens filmskapare och vilja delta i samarbetet.

Stort tack till alla som möjliggjort detta samarbete!

Här är jag tillsammans med några av dem som möjliggjort samarbetet.

Bakgrundsfakta om samarbetsparterna

  • Dagsljus AB startades 1991 och är idag ett av Skandinaviens största uthyrningsbolag för filmproduktionsutrustning. De finns i Stockholm (Västberga och Filmhuset) och i Göteborg, Ystad och Haparanda.
  • STOPP, som har kontor i Stockholm och Los Angeles, är Sveriges enda full-service postbolag som kan erbjuda en premium end-to-end service från idé till färdig produkt.
  • The Line är ett nytt digitalt postproduktionshus som vill revolutionera branschen genom att flytta delar av produktionsprocessen ut på nätet. De erbjuder full-service inom grading, vfx, ljudmix och offline.
  • Filmbasen är mötesplatsen för ung film- och talangutveckling i Stockholms län beläget i Alby och drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun.
  • Filmregion Stockholm-Mälardalen (FRSM) är ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för att stimulera filmproduktion i regionen.

Läs även Filmnyheterna.se: 1,3 miljoner till talanger på väg in i filmbranschen

Uppdatering: Anders Ekegren bloggar också om ämnet.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823