I morgon ska jag åka till Visby. Almedalsveckan pågår för fullt och jag har blivit inbjuden att delta i ett par debatter. Det blir bara en snabbvisit för mig denna gång, men med tanke på hur mycket intressanta seminarier som anordnas så hade jag gärna stannat ett par dagar till.
I så fall hade jag inte velat missa gårdagens seminarium om invandrares företagande. Där kunde man bland annat höra på Karima Tice, som kommer från Somalia och nu driver ett hemtjänstföretag med inriktning på personer som inte kan svenska så bra. Det är ju till exempel inte ovanligt att den som flyttar till ett nytt land som vuxen glömmer bort det nya landets språk på gamla dar. Företaget har anställt medarbetare från flera länder, till exempel Irak, Frankrike, Somalia och Polen.
DN berättar idag om Karima Tice. Hon arbetade tidigare i den offentliga omsorgen, men startade eget med ambitionen att kunna erbjuda bättre service och mer valfrihet. ”Kunderna väljer själva när de vill gå upp och när de vill ha sin frukost”, säger Karima Tice till DN. Mottot är att kunden alltid har rätt.
Karima Tice och hennes hemtjänstföretag är ännu ett exempel på hur Alliansens politik för valfrihet och mångfald bidrar till nytänkande och nya lösningar. Privata aktörer kan se behov som inte de offentliga verksamheterna ser, eller komma på idéer och lösningar som man inte tänkt på tidigare.
Självklart är även den offentliga vården duktig på detta, men jag tror att samspelet mellan en mångfald av aktörer – stora som små, offentliga som privata – skapar en dynamik som i slutändan gynnar patienten och som är svår att åstadkomma i vänsterns idealsamhälle, där all vård drivs av den offentliga sektorn. Mångfald gör vården bättre, helt enkelt.
Läs gärna Folkpartiets förslag för hur mångfald kan göra vården bättre.
Läs även Från konkurshot till jättesuccé.