juli 07, 2024
Sjukvård & hälsa

Nya Karolinska tar form

Bygget av Nya Karolinska sjukhuset är halvvägs. Idag gjorde produktionsutskottet ett studiebesök i det nya sjukhuset.

Första spadtaget togs 2010, och till hösten 2016 ska Nya Karolinska kunna ta emot sina första patienter. Det är imponerande att se hur fort bygget fortskrider. Nu är fasaderna på plats och även invändigt börjar det likna ett sjukhus.

Vi fick besöka det som ska bli en förlossningsavdelning. Varje förlossningsrum har ett eget badrum (som levereras helt färdigbyggt) och väggarna är målade i behagliga färger. För att öka orienterbarheten i sjukhuset har de olika huskropparna olika färgteman. Här var det gult, vilket syns på golvmattor och på väggkaklet.

Förlossningsavdelningen, NKS.
En högst provisorisk entré till förlossningsavdelningen.
Blivande förlossningsrum, NKS.
Här ska det snart bli ett förlossningsrum.
Badrum på NKS förlossningsavdelning.
Badrum på NKS förlossningsavdelning.
Gul golvmatta, NKS.
Gult är temafärgen i denna del av huset. Här en provbit av golvmattan.

Även ambulansintaget besökte vi. Det är noga genomtänkt för att patientmottagandet ska gå smidigt. Man hade tidigt byggt en modell av hela den gigantiska ambulanshallen och ”testkört” för att vara säker på att allt ska funka..

Ambulanshall, NKS.
PU-politikerna i den blivande ambulanshallen.
Anna Starbrink. Akutmottagningen NKS.
Jag utanför det som ska bli en akutmottagning.

Nya Karolinska kommer bli en viktig del i framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län, men är långt ifrån det enda som byggs. Totalt investerar landstinget över 40 miljarder i att modernisera och bygga ut våra sjukhus för att även i framtiden kunna ge de allt fler stockholmarna en trygg och säker hälso- och sjukvård. Över 800 nya vårdplatser ska det bli, runtom i länet. I Solna märks detta tydligt, där Nya Karolinska nu växer fram, dag för dag.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821