maj 05, 2024

I eftermiddag åker en grupp politiker från produktionsutskottet till Köpenhamn på en studieresa. Vi ska besöka två sjukhus, Hvidovre och Herlev, och lära oss mer om hur de tänker kring maten och måltiderna. Hvidovre hospital har fått mycket uppmärksamhet för sitt ”a la carte”-sjukhuskök, där maten lagas på beställning. I Herlev ska vi få en presentation av deras matutvecklingsprojekt. Till lunch har vi blivit lovade att få smaka på ”Herlevs härligheter”.

Bilder från Hvidovre hospital.

Sista anhalten på studieresan blir på andra sidan Öresund, nämligen Centralsjukhuset Kristianstad. Sjukhusets kostchef kommer berätta om hur de arbetar med kostfrågorna, och vi ska sedan få följa hur lunchen tillagas och distribueras till patienterna.

Med på resan kommer också att vara de tjänstemän som arbetar i den pågående kostutredningen. Deras utredning ska ta fram förslag på olika måltidslösningar för oss i Stockholms läns landsting (läs mer här). Målet med resan är förstås att utredarna ska få inspiration och kunskaper som kan tillföras utredningen, men också att vi politiker får förbättrad förståelse för olika måltidsupplägg så att vi kan fatta välgrundade beslut när det blir dags. Personer som jobar med måltidsfrågorna på Södersjukhuset och SLSO kommer också att delta för att samla kunskaper och inspiration i sitt arbete. Det är ju dessutom ett spännande val i Danmark imorgon vilket förstås gör resan extra intressant. Jag kommer att rapportera om mina intryck från resan här på bloggen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821