februari 02, 2023
Sjukvård & hälsa

Nya mottagningar förebygger hälsoproblem

Att förebygga att människor drabbas av dålig hälsa och sjukdom är en av de smartaste saker vi kan satsa på inom hälso- och sjukvården. Därför är dagens besked att landstinget startar nya hälsomottagningar väldigt positivt.

Rökning, fetma och hög alkoholkonsumtion är exempel på faktorer som ligger bakom många sjukdomar och andra hälsoproblem hos stockholmarna. Självklart ska vi erbjuda en god och trygg sjukvård för den som behöver, men ännu bättre är att erbjuda hjälp och stöd innan den dåliga levnadsvanan blir ett svårt hälsoproblem. Att hjälpa någon sluta röka är betydligt smartare än att vänta tills det blir nödvändigt med tuffa cancerbehandlingar och lång sjukhusvistelse.

Stockholms landsting kommer därför att starta tre nya hälsomottagningar för personer med allvarliga och sammansatta hälsoproblem, där man kan få hjälp av läkare, sjuksköterskor, dietister m.fl. Detta skriver DN och SR om idag. Mottagningarna placeras kollektivtrafiknära och i områden där många invånare har hälsoproblem. För att komma till en hälsomottagning behöver man remiss från sin husläkare. Vi räknar med att de nya hälsomottagningarna ska starta i början av 2014. Läs gärna mer om hälsomottagningarna på min kollega Birgitta Rydbergs blogg.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823