december 12, 2023
Sjukvård & hälsa

Nya rättspsykiatrin invigd

Moderna vårdmiljöer och mycket konst. Det är två tydliga ingredienser i den nya rättsmedicinska anläggningen Helix i Flemingsberg. Inom kort fylls de 72 vårdplatserna och öppenvårdsavdelningen som landstinget, genom SLSO driver samt de 20 utredningsplatserna som Rättsmedicinalverket driver. Total kommer cirka 250 personer att ha sin arbetsplats där.

I förra veckan var det inte mindre än två invigningar. I onsdags var det konstvernissage och jag fick tillfälle att tacka människor som gjort den fina utsmyckningen på Helix möjlig.

Här står jag och Gizela Sladic, v. ordf. i kulturnämnden, utanför Helix. Det råder fotoförbud inne i anläggningen så detta är tyvärr den enda egna bild jag kan visa.

I fredags var det dags för den officiella invigningen. Vi fick lyssna på flera intressanta perspektiv på den rättsmedicinska verksamheten. Bland annat talade min landstingsråds kollega Birgitta Rydberg om psykiatrins utveckling. Även representanter frågan staten – både social- och justitiedepartenementen – talade om ambitionerna och förhoppningarna knutna till den nya anläggningen. Charlotte Broberg (M) är ordförande i Locum som förstås har en central roll när det gäller fastigheten talade också. Jag själv var med även då och talade om konstens betydelse.

Utsikt av Hanna Stahle. Foto Hanna Stahle.

Uppdatering: se även Anders Ekegrens blogg

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823