juni 06, 2024
Sjukvård & hälsa

Nyanserad bild av inställning till kvinnomisshandel

För några dagar sedan skrev jag om de oroande uppgifterna om inställningen till misshandlade kvinnor på Södersjukhusets akutmottagning. Se här.

Jag skrev då att ”jag har svårt att tro att sådana värderingar har så starkt fäste på Södersjukhusets akutmottagning. Om uppgifterna stämmer är det alarmerande”. Dessbättre var inte rapporteringen i media korrekt. Professor Maarit Castrén, som ligger bakom studien, har själv gått ut och klargjort att hon inte delar tolkningen som gjorts i media. Se här: SvD och Second opinion.

Påståendet som personalen fick ta ställning till var formulerat: ”kvinnans passiva personlighet utsätter henne för våld”. ”28 procent av personalen tycker att det kan vara en del av orsaken”, säger Maarit Castrén till SvD. Det är förstås inte samma sak som att ”det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad”, som det först beskrevs i media. Ändå måste vi förstås ta problemet med våldsutsatta kvinnor på största allvar. Inte minst där man inte fullt ut lever upp till kraven på rutiner, dokumentation av skador och stöd till misshandlade kvinnor. 

 

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821