oktober 10, 2023
Sjukvård & hälsa

Nytt bröstcentrum på Södermalm

Idag prydde rosa ballonger Södra stations övervåning. Där har Södersjukhusets nya Bröstcentrum flyttat in och i dag var det dags för invigning. Extra festligt på invigningen var att Caroline av Ugglas och hennes Kör för alla satte fart på tillställningen. Det är maffigt med sångglädje i körformat! Tomas Movin som är Södersjukhusets direktör och jag hade äran att tala på invigningen.

Tanken är att kvinnor ska slippa komma till det stor akutsjukhuset när det är dags för bröstcancerscreening – mammografi, istället kan man göra sin hälsokoll här vid Södra station, i perfekt kollektivtrafikläge och i nyrenoverade, fräscha lokaler.

Behövs det vidare utredning så påbörjas den också här. Om operation eller strålbehandling blir nödvändigt så finns det stora sjukhuset några hundra meter bort redo att ta emot patienterna. På hela färden genom vården finns kontaktsjuksköterskor som leder och stöttar patienten genom vården.

I Stockholm har vi en Cancerplan som gäller för åren 2016 – 2019. I den har vi satt upp målet att minska risken för de som bor i länet att insjukna i cancer och förbättra överlevnaden för de som fått sjukdomen. Dessutom vill vi utveckla vården och bemötandet av patienterna inom cancervården. Tyvärr finns det omotiverade regionala och befolkningsmässiga skillnader när det gäller insjuknade i cancer. Vi har som ambition att försöka jämna ut dessa skillnader.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år drabbas drygt 8 000 kvinnor och 50 män i Sverige av sjukdomen. Bröstcancer utgör cirka 30 procent av all cancer hos kvinnor.

Vi har nu inrättat tre bröstcentra i Stockholm. Södersjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och Capio S:t Göran. Ett viktigt uppdrag för dessa bröstcentra är att de ska hålla samman hela vårdprocessen med ett tydligt patientfokus. Dessutom är målsättningen att öka tillgängligheten till vården och ge bättre förutsättningar för patientnära klinisk forskning.

Det kändes verkligen fint att få klippa det rosa bandet och därmed förklara Södersjukhusets  nya bröstcentrum invigt.

Avslutningsvis vill jag vända mig till damerna: Ni missar väl inte er mammografi?!

De fina bilderna från invigningen är tagna av Torkel Ekqvist och Rainer Tihvan, Fotogruppen Södersjukhuset.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823