Jag fick äran att klippa bandet när det nya köket på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna invigdes igår. Det kändes bra, inte minst därför att det var en av de första frågor som jag drev igenom som nytt landstingsråd. Mat och måltider i vården är betydelsefullt både för hälsan och för upplevelsen av vården.
Fakta om det nya köket:
Köket kommer att ha en fast grundmeny om 15 rätter som alltid ska finnas tillgängliga. Menyn innehåller alltid vegetariska och miljövänliga alternativ. Det kommer även att finnas en rullande treveckors meny.
Nya digitala gränssnitt ska göra det möjligt att se hur maten ser ut och underlättar för närstående att beställa och äta samma mat som patienten. Menyn kommer att finnas tillgänglig på de digitala skärmarna i patientsalarna och även inplastade.
På 22 slutenvårdsavdelningar kommer det finnas måltidsvärdar som bemannar avdelningsköken klockan 07:00-19:00 veckans alla dagar. De sköter måltidsbeställningarna till avdelningen och förbereder det som ska ätas under dagen.