juni 06, 2024
Sjukvård & hälsa

Om mat på Medicinska riksstämman

Sjukhusmat var temat för ett symposium på Medicinska riksstämman igår, som jag var inbjuden till. Gunnar Akner, som är professor i geriatrik och ordförande för Svensk förening för klinisk nutrition (SFKN), inledde symposiet och berättade att frågan om mat i vården fått ett lyft under senare år (han tog bl.a. min DN-debattartikel som exempel på det).

Paneldeltagarna på symposiet. Torsten Mossberg, Mia Kling, Elinor Yifter Lindgren, Palle Erbs och jag.

Och det är en nödvändig utveckling – maten är en del av vården och statusen på maten och måltiderna, och dem som jobbar med mat, måste höjas. Torsten Mossberg från Socialstyrelsen uttryckte det lite tillspetsat som att ”om patienterna inte får i sig mat kan man lika gärna slänga medicinen i vasken”.

Torsten Mossberg deltog för övrigt i det seminarium om mat som medicin som produktionsutskottet anordnade tidigare i höst. Ett annat bekant ansikte i panelen var Palle Erbs, kökschefen från Hvidovre Hospital i Danmark, som jag träffade under ett studiebesök i september. Palle berättade om Hvidovres a la carte-koncept och hur sjukhusets patienter kan välja mat från en innehållsrik meny.

Det blev ett bra samtal måltiderna i vården, och hur viktigt det är att de håller en hög kvalitet, att patienterna har valmöjligheter och att måltidsmiljön är bra. Dessa faktorer bidrar till att maten faktiskt blir uppäten, och det är ju bara då den gör nytta!

Mera matprat efter symposiet.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821