I dag delades kunskapspriset Gyllene äpplet ut, i den högtidliga miljön på Piperska muren. Det är ett sätt för landstinget att belöna och uppmärksamma fiffiga och innovativa medarbetare som med sina kunskaper och sin idérikedom bidragit till förbättringar och utveckling av vården.
Varje år är det två priser som delas ut. Andrapriset gick denna gång till Fanny Bergman och Susanne Wiklund, som utvecklat ett e-utbildningsprogram som syftar till att minska spridningen av multiresistenta bakterier. Det arbetet är oerhört viktigt. Uppemot en tiondel av alla patienter drabbas av en vårdrelaterad infektion, men om alla tar till sig de kunskaper som förmedlas i e-utbildningen skulle man kunna undvika mycket onödigt lidande och onödiga kostnader. Vem som helst kan förresten kolla in utbildningen, den finns på www.vardhygien.nu! Du kan läsa en intervju med pristagarna här.
Förstapristagare är Margareta Skog, som skrivit en handbok med råd till den som möter patienter med demenssjukdom. Juryn föll för att Margareta Skogs bok omsätter omvårdnadsforskning till praktisk nytta för både närstående och vårdpersonal. En intervju med Margareta Skog finns här.
Som personallandstingsråd är jag både glad och stolt att det finns så många påhittiga och engagerade medarbetare inom landstinget. Jag hoppas att vi med Gyllene äpplet lyckas signalera att vi uppskattar den här typen av initiativ och att det uppmuntras på alla nivåer i vår organisation!