maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Patienter i Uppsala får tillgång till journaler

Under 2012 kommer patienterna i Uppsala län att få tillgång till sina journaler via en ny e-tjänst. Landstinget i Uppsala blir först i Sverige med en sådan tjänst, och Folkpartiet har varit drivande.

Min landstingsrådskollega Ludvig Larsson (FP) säger att ”vi går mot en utveckling där patienterna engagerar sig allt mer i sin egen hälsa. Man vill komplettera vad doktorn säger med egen information och ta reda på mer om diagnoser och behandlingsmetoder. Därför är det naturligt att många också vill se vad det står i journalerna.”

Även för Folkpartiet i Stockholms läns landsting är e-hälsa ett prioriterat område. Vi vill att varje patient ska kunna ha tillgång till sin egen medicinska information via ett säkert system på nätet. Det är också bra för vården om all medicinsk information finns samlad, men det är viktigt att patienten själv kan bestämma vem som får tillgång till ens journalinformation. På kortare sikt arbetar vi för att utveckla fler praktiska, användarvänliga e-tjänster för att underlätta för patienterna och vårdpersonalen.

Vi ska naturligtvis ta del av de erfarenheter man får i Uppsala, och vi i Folkpartiet kommer jobba för att även Stockholms patienter snart ska få makt över sina journaler!

Även Birgitta Rydberg bloggar om detta. Se även vad Vårdfokus skriver.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821