april 04, 2024
Folkpartiet vill se fler personalbostäder i landstinget
Arbetsliv

Personalbostäder hjälper sjukvården rekrytera

Genom att erbjuda fler personalbostäder skulle rekryteringen av ny sjukvårdspersonal underlättas. Landstingets fastighetsbolag bör därför få uppdraget att ordna fler personalbostäder.

För många med vårdutbildning utgör bostadssituationen ett stort hinder mot att kunna flytta till Stockholm och arbeta inom sjukvården. Genom att ta krafttag mot den akuta bostadsbristen kan landstinget bidra till att stärka Stockholms län som arbetsmarknadsregion – och underlätta sjukhusens rekrytering av nya medarbetare.

Folkpartiet har tidigare tagit initiativ för att ge landstingsägda fastighetsbolaget Locum i uppdrag att undersöka möjligheterna att skapa fler personalbostäder inom landstingets omfattande fastighetsbestånd. Locum anser dock inte att det ryms inom bolagets nuvarande uppdrag.

Vid Locums styrelsemöte i september gjorde därför Folkpartiets ledamot Anders Ekegren ett skriftligt uttalande, där han anser att landstinget bör ge Locum i uppdrag att arbeta för fler personalbostäder. Redan idag har landstinget ett antal personalbostäder, för att erbjuda nyanställda boende under en begränsad tid medan de ordnar bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. Med fler personalbostäder skulle fler våga ta steget att bidra med sin kompetens inom sjukvården i Stockholms län.

Läs även om detta på Anders Ekegrens blogg.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821