april 04, 2024
Sjukvård & hälsa

Provtagning för covid-19 i Tensta

I fredags besökte jag Tensta och den ptovtagnkngenhet, en buss, som finns där två dagar i veckan, och på andra platser i skrevs på andra dagar.

I Region Stockholm har vi skapat nya former för att nå ut med information och provtagning i områden där behoven är särskilt stora. Vi vet att till exempel att människorna som bor i Järvaområdet varit extra utsatta för smitta. Det är viktigt för mig att se hur de mobila provtagningsverksamheterna fungerar i verkligheten. Det är Samtrans som ansvarar för verksamheten.

Kön till provtagningsbussen ringlade lång under fredagsmorgonen. Enligt de ansvariga sjuksköterskor som arbetar där, var kön längre än vanligt denna dag. 

Abdukadir Salad Ali, engagerad lokal kraft med liberalt sinne i Spånga-Tensta, var också på plats vid drop in-bussen.

– Jag är glad för att Tenstaborna har hittat hit. Det betyder mycket för dem, det vet jag, säger han. Det är lätt att hålla med honom.

På de mobila provtagningstälten och -bussarna behövs varken att patienterna bokar tid innan, det behöver inte heller ha personnummer eller Bank-ID för att få testa sig. Men däremot måste alla som tar prover uppge ett telefonnummer som de kan bli kontaktade på för att få sina provsvar. 

Jag tycker att vi har gjort rätt val som har satsat på mobil verksamhet. Här finns personal som sammanlagt talat 22 språk. Vården ska vara där vi gör störst nytta, och det upplever jag att vi gör här.

Totalt finns den kostnadsfria provtagningsenheterna på 15 platser runt om i Stockholmsområdet. För att veta mer om de mobila provtagningsenheterna med drop-in och vilka platser de finns på, se mer information här.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821