april 04, 2024
Psykiatrisk akut mobilitet (PAM), psykiatriambulans
Sjukvård & hälsa

Psykiatrisk akutbil – istället för polisskjuts

När människor mår akut psykiskt dåligt och kanske riskerar att ta sitt liv måste hjälpen vara snabb. Nu blir den också mer professionell, med en särskild psykiatrisk akutbil – istället för polishämtning.

Med öppenvårdsmottagningar, akutmottagning och mobila team finns en väl utbyggd psykiatri i Stockholms län. Ibland behöver människor med svår oro eller förvirring dock få hjälp riktigt fort. Allra viktigast är snabb hjälp förstås när risk för självmord föreligger. I dag är det en polispatrull som larmas – de har den snabba reaktionsförmågan och kapaciteten att snabbt vara på plats, och skjutsa en person till den psykiatriska akutmottagningen. Men polishämtning är förstås inte den bästa lösningen ur andra aspekter. Polistransporter kan ge sken av att psykisk sjukdom är något skamligt – rentav halvt kriminellt.

Nu blir det ändring. 26 mars inviger jag Stockholms läns nya psykiatriska akutbil, som ska vara bemannad med ambulansförare och två specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor. Akutbilen ska rulla under de tider som larmen är flest – mellan kl 15 och 01, alla dagar i veckan. Totalt kommer cirka 100 larm kring psykisk ohälsa till polisen varje vecka. Om den psykiatriska akutbilen blir framgångsrik tror jag att vi efter den tvååriga projekttiden har kvar inte bara en utan flera akutbilar.

Läs mer om den psykiatriska akutbilen med kommentarer från mig på Stockholmsbloggen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821