maj 05, 2024
Sjukvård & hälsa

Psykiatriska akutbilen får välförtjänt pris

Vårt försök med en psykiatrisk akutbil, som ersätter polisskjutsning, har blivit en succé. Nu får ”PAM” ett fint pris.

Patienter med oro, ångest eller med självmordsrisk ska få snabb hjälp – med rätt kompetens. I dag är det polisen som ställer upp och skjutsar akut psykiskt sjuka till vården. Det vill vi ändra på; det är varken rätt mot patienterna, eller rätt uppgift för poliserna.

I Stockholm testar vi därför sedan i våras en psykiatrisk akutbil – eller psykiatrisk akut mobilitet, PAM, som det kallas. Det betyder att personer som behöver akut psykiatrisk vård får det direkt, i akutbilen finns psykiatrisk kompetens med sjuksköterska. Verksamheten är redan efter några månader smått succéartad och mycket uppskattad. Nu får PAM det fina prehospitala priset, vilket Dagens Medicin rapporterar om. De kompetenta medarbetarna och personerna som jobbar med akutbilen på ambulansföretaget Aisab och Norra Stockholm psykiatri är värda både tack och gratulationer.

Jag hade äran att inviga den psykiatriska akutbilen i våras. Läs mer på min blogg och Stockholmsbloggen. Redan i augusti uppmärksammades vår psykiatriska akutbil mycket positivt i media, vilket gladde min partivän Jessica Ericsson, ordförande i psykiatriberedningen. Våra liberala vänner föreslår liknande psykiatriska akutbilar i både Örebro och Västerbotten.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821