juli 07, 2024

I en tid när demokratin går bakåt i världen, går somaliska Puntland istället framåt. Där har val hållits under våren, människor får känna mer av friheten. Det är mycket hoppfullt.

I fredags var jag med på en härlig fest där vi firade Puntlanddagen (som egentligen var 1 augusti). Så mycket glädje, dans, god mat och gemenskap.

Liberalernas biståndsstiftelse SILC driver ett viktigt samarbetsprojekt för demokrati och frihet i Puntland, en delstat i Somalia som många svenskasomalier har sina rötter i. Det är fantastiskt att de första lokalvalen sedan 60-talet nu hållits där, och fler planeras där lärdomarna från de första valen kan användas.

På middagen hölls många fina tal om utvecklingen i Puntland och vikten av att vi från Sverige, som varit en demokrati i mer än 100 år, bidrar på de sätt vi kan med bistånd och kunskap. Och om hur vi har en möjlighet att fördjupa våra relationer och lära oss något om demokratin från en plats där den just nu gryr. Jag fick också förmånen att tala till festdeltagarna, och jag sa att jag som kandiderar till riksdagen, vill bidra till att fördjupa samarbetet för att stärka demokratin i Puntland, och att jag hoppas vi från Sverige också kan bidra specifikt till att stärka till hälsa. Jag tror också att vi kan lära oss saker från den gryende demokratin i Puntland när ska stärka och utveckla vår demokrati också i Sverige.

Jag är mycket stolt över de insatser som Silc gör och gläds åt det fina samarbete som byggs upp för att Puntland ska utvecklas till en stark demokrati präglad av frihet.

Här kommer bildregn från festen. 💙🤍💚

Åsa Nilsson Söderström och Martin Ängeby från Silc betyder mycket för det viktiga demokratiarbetet från svensk sida.
Riksdagsledamot Joar Forssell (L) talar om betydelsen av demokrati
Abdukadir Salad Ali är en fantastisk person, och liberal profil som är en mycket viktig bärare av demokratiarbetet i Puntland.
Said Abdu kandiderar till regionen hög k Stockholm, men är också engagerad i demokratiarbetet inom Silc.
Så klart blev det dans på festen. Här med Puntlands flagga.
Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821