juni 06, 2024
Anna Starbrink, World Aids Day 2015-12-01
Sjukvård & hälsa

Regeringen halverar stödet till arbetet med hiv

När regeringen presenterande sin budgetproposition blev jag bestört. Utan förvarning halverar i det närmaste regeringen och samarbetspartiet V stödet till arbete mot hiv och för de cirka 7000 människor som lever med hiv i Sverige. Det var verkligen en dålig överraskning som blir svår att hantera.  

Statens stöd för insatser mot hiv och aids sänks nästa år från 145 till 75 miljoner kronor. Det riskerar att slå hårt mot de hiv-smittade, framför allt i storstadsregionerna. Över två tredjedelar av alla med hiv lever i Stockholms län, Västra Götaland eller Skåne. Nu reagerar liberalernas ledande sjukvårdspolitiker i storstadsregionerna kraftigt på regeringens nedskärning.

Bara i Stockholms län finns över hälften av Sveriges hiv-smittade. Det finns ett tydligt nationellt ansvar för hiv- och aids-arbetet som Magdalena Andersson och Gabriel Wikström nu försöker smita ifrån.

Mina liberala kollegor i Västra Götaland, Jonas Andersson, och Skåne Gilbert Tribo reagerade med samma bestörtning som jag. Jonas kommenterade beskedet såhär: ”De flesta hiv-smittade och aids-drabbade finns i storstadsregionerna. Många kan ha sökt sig till Göteborg, Stockholm och Malmö för att vården är bättre, anonymiteten enklare och stigmat kanske mindre. Landsting och regioner tar merparten av ansvaret för infektions- och beroendevården men det är orimligt att den rödgröna regeringen inte också ser det nationella ansvaret”.

Och Gilbert instämde: ”Regeringen använder vackra ord om att minska stigmatiseringen av hiv-smittade men lämpar över ansvaret för hiv-arbetet på landsting, kommuner och de ideella organisationerna. För att få ihop statsbudgeten sparar finansministern på de svagaste, och sjukvårdsministern låter henne hållas. Det är skamligt”

Jag blir bedrövad av att regeringen riktar udden mot sköra människor som inte är så röststarka. De som vi i Liberalerna brukar kalla ”de glömda Sverige”. Nu måste vi argumentera starkt för deras sak.

Mer om regeringens besparingar på hiv-arbetet: SR/Ekot

Bilden är från en World Aids Day på centralstationen i december förra året. Jag var där som WAD-ambassadör.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821