februari 02, 2023
Sjukvård & hälsa

Regeringen vill backa vården in i framtiden

Regeringen har politikförhandlat med Vänsterpartiet. Det märks, för plötsligt dyker rena knasförslagen upp på bordet. Förslaget om att förbjuda privata universitetssjukhus är ett sådant förslag. Ingen har förstås tänkt varken upphandla ett befintligt universitetssjukhus eller starta ett privat sådant. Men ändå, det går ju bra att slåss mot väderkvarnar. Det får ju ingen praktisk betydelse alls för svensk hälso- och sjukvård. Men det är däremot rätt principiellt tveksamt att hålla på och lagstifta om än det ena än det andra bara för att man kan. Därför hoppas jag att riksdagen stoppar detta.

Ännu värre är det med förslaget om att all verksamhet som någon gång sedan 2007 varit universitetssjukvård ska tillbaka till universitetssjukhusen. Tror regeringen verkligen att vården stod på sin absoluta höjd kvalitets- och utvecklingsmässigt? Det tror inte jag. Eller rättare sagt: jag vet att det inte är så. Vården utvecklas ständigt. Det som var högspecialiserat i går är det inte idag. Patienter med cancer fick spendera lång tid på sjukhus förr kan idag få avancerad sjukvård i sitt eget hem. Det som krävde akutsjukhusvård igår kan vara öppenvård idag. Det är en fantastisk utveckling som regeringen och Vänsterpartiet nu vill backa tillbaka.

Idag skriver jag och mina Liberala kollegor i Västra Götaland och Skåne en artikel i Dagens Medicin där vi pekar på det orimliga i regeringens förslag.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823