april 04, 2024
Västan
Kollektivtrafik

Rekordsommar för skärgårdstrafiken

Över en miljon passagerare har rest med skärgårdstrafiken i sommar. Ett rekord som visar hur viktigt det är att trafikutbudet inte försämras.

Idag rapporterar DN (ej på nätet) att 1 018 800 passagerare reste med Waxholmsbolagets skärgårdstrafik i sommar. Det är första gången miljongränsen passeras; det tidigare rekordet, från 2003, var på 973 400 resenärer.

Ett viktigt skäl till rekordet är förstås den fina sommaren. Men det visar också på skärgårdens attraktivitet som besöksmål. Många av de bofasta i skärgården driver näringsverksamheter som är beroende av besökare för att gå runt. Därför är det viktigt med ett bra trafikutbud till skärgårdens öar.

I landstinget pågår för närvarande en upphandling av skärgårdstrafiken. Folkpartiet har länge varit kritiska till upphandlingen, eftersom vi befarar att den kommer att medföra minskat trafikutbud. Jag har bloggat om detta tidigare, till exempel här. Dagens artikel i DN ger ännu ett gott argument för att vi inte ska gå med på försämringar i trafikutbudet. Tvärtom ska vi ha en välutbyggd skärgårdstrafik, så att skärgården kan se fram emot många fler rekordsomrar!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823