maj 05, 2024
Arbetsliv

Rekryteringsbazaren invigd

Idag har jag varit med vid invigningen av Rekryteringsbazaren i Kulturhuset i Stockholm. Bazaren är en mötesplats, eller arbetsmarknaden i koncentrat. Bland utställarna finns arbetsgivare, fackliga organisationer och många andra. Den pågår idag fredag och i morgon lördag. Passa gärna på att gå dit.

Invigningstalade gjorde vår landshövding Per Unckel. Även jag fick möjlighet att säga några ord. Jag sa ungefär såhär:

Rekryteringsbazaren  är en utmärkt mötesplats för den som vill finna sin plats på arbetsmarknaden. Många av besökarna funderar förstås hur de ska hitta ett jobb som passar just den. Själv representerar jag en av Sveriges största arbetsgivare – Stockholms läns landsting med 43 000 anställda. Och jag ser att den stora utmaningen framöver är att klara att locka tillräckligt många kompetenta medarbetare för att vi ska klara framtidens välfärd.

En alldeles för lite utnyttjad potential i vårt samhälle är invandrare som har svårt att få jobb fast de har fina utbildningar och höga ambitioner. Alltför många missar chansen på arbetsmarknaden för att vi som har positioner där vi kan göra skillnad väljer den enkla och bekväma lösningen att anställa en som är likadan som man själv. Varför är det så?

I min organisaiton har vi kommit ganska långt, tycker jag, även om också vi har mycket kvar att göra. Cirka 22 procent av de anställda har invandrarbakgrund. Det speglar ju hyggligt hur samhället omkring oss ser ut. Ovidkommande saker som etnicitet, religion, kön, sexuell läggning, funktionsnedsättningar som inte behöver vara hinder och annat ska inte få stå i vägen mellan kompetensen och anställningen. Medarbetarna i en stor organisaiton som dessutom jobbar på invånarnas uppdrag måste spegla befolkningen. Det är en kvalitetsfråga.

Men det är också ett ställningstagande om vilket samhälle vi vill ha. Det är inte en fråga bara för politiker att fundera på utan för alla att ta ansvar för. Jag vill leva i en region där många olika människor och kulturer möts och delar framtiden. Men då måste vi förstås också kunna jobba ihop. Mitt budskap till arbetsgivare och alla andra aktörer på arbetsmarknaden är att våga anställa invandrare. Det finns inget att vara rädd för. Men det finns många möjligheter.

Nu önskar jag er alla en lyckad bazar med många avgörande möten.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821