Nu uppmanar riksdagens socialutskott regeringen att se över hur antalet specialistsjuksköterskor kan öka.
Socialutskottet konstaterar i ett så kallat betänkande att trots att en hel del gjorts så fortsätter tillgången på specialistsjuksköterskor att minska. Vad detta beror på har utretts, och enligt de utredningarna beror bristen bland annat på att sjuksköterskor som vill specialisera sig inte får lön under utbildningen samt att varken arbetsuppgifter eller lön förändras särskilt mycket efter avslutad utbildning. Därför vill nu majoriteten av partierna i socialutskottet, däribland Folkpartiet, uppmana regeringen att lämna förslag på hur tillgången på specialistsjuksköterskor kan öka.
Utskottets resonemang tycker jag bekräftar att vi inom Stockholms landsting går i rätt riktning. Här erbjuder vi sedan ett antal år sjuksköterskor att specialistutbilda sig med studielön. I går kunde jag också berätta om en ny satsning på Karolinska, där man nu testar en ”ST-utbildning” för sjuksköterskor, helt inom ramen för anställningen.
Därtill kommer den stora lönesatsning som Folkpartiet drivit igenom. Den riktar sig direkt till specialistsjuksköterskor, för vii vill att det ska märkas i plånboken att man har vidareutbildat sig. Därför ska påslaget bli minst 1 500 kr i månaden för dem som får ta del av satsningen.
Jag välkomnar att riksdagen nu också engagerar sig i denna fråga. Bristen på specialistsjuksköterskor är förstås inte bara ett problem i Stockholm och därför är det bra att det även på nationell nivå uppmärksammas att vi måste göra det mer attraktivt att bli specialistsjuksköterska.