april 04, 2024

Igår nåddes vi av nyheten om att en romsk kvinna från Rumänien drabbades av missfall och blev ifrågasatt på akuten när hon sökte vård. Hon saknade Europeiskt sjukvårdskort och id-handlingar och frågan om vem som skulle betala sjukvårdskostnaden om 11000 kronor blev en diskussion. Det måste vara glasklart att alla som behöver får akutvård.

Det måste finnas en självklart rätt till vård i ett så utsatt läge. Fakturan borde naturligtvis den rumänska staten stå för, men det är rimligen en administrativ fråga. I praktiken går det till så att patienter från EU-länder visar sitt Europeiska sjukvårdskort och så skickas fakturan för vården till rätt instans. Om man saknar sådant kort och inte kan legitimera sig så får man fakturan i handen. Det är förstås meningen att man ska betala men i praktiken avskrivs väldigt många sådana fakturor därför att den enskild inte har några pengar och därför att det land de kommer ifrån inte tar ansvar för sina medborgare. Det finns rätt väl fungerande regler och rutiner för vård i andra EU-länder. De fungerar för mig och för de flesta andra. Men för de grupper som marginaliseras och exkluderas i hemländer så till den grad att de lever i fullständigt utanförskap har det betydligt svårare. Det är en tragedi som EU måste ta tag i.

Jag bygger detta blogginlägg uteslutande på mediauppgifter. Men det är viktigt att jag och övriga landstingsledningen snabbt får en rapport om vad som inträffat på sjukhuset i detta aktuella fall. Jag har därför begärt information om vad som hänt.

Utgångspunkten måste förstås vara att alla som behöver akutsjukvård ska få det. Om mediauppgifterna stämmer är det allvarligt. Jag föreslår att Karolinska sjukhuset skickar fakturan till Rumäniens ambassad. När det gäller romer från Rumänien vet vi att de tillhör en mycket utsatt grupp som diskrimineras på ett fruktansvärt sätt av den rumänska staten. Det är en fråga som måste hanteras på Europeisk nivå och vi bör på olika sätt sätta stor press på landet att ta ansvar för sina medborgare. Diskrimineringen som dessa människor utsätts för i Rumänien riskerar uppenbarligen att förfölja dem ända in på svenska sjukhus.

SVT uppmärksammade händelsen. Fler som skriver: Expressen

Uppdatering: Karolinska sjukhuset har gjort en kort kommentar till händelsen.

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1821