oktober 10, 2023
Hälsa för frihet Sjukvård & hälsa

Rosa bandet, kampen mot bröstcancer fortsätter

Många av oss känner någon som drabbats av bröstcancer, eller är kanske själva drabbade. Vi vet hur hårt det slår mot kvinnors liv och hur många runt om som också påverkas. Att förhindra att människor insjuknar i bröstcancer, och att säkerställa att de som ändå drabbas får den bästa vården känns som en riktigt viktig uppgift.

Därför tycker jag så mycket om Rosabandet-kampanjen, som återkomma varje år i oktober. I år är det ett väldigt fint band med ett litet rött hjärta på, designat av  Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit. Pengarna som försäljningen ger går till cancerforskning. Jag fick ett fint band från Cancerfonden med posten. Tack för det! Men jag har också köpt några band och gett bort för den goda saken. Det är ett enkelt sätt som vi alla kan bidra på.

Jag har, sedan jag första gången kallades till mammografi när jag hade fyllt 40 år, känt en vilja att engagera mig och bidra på de sätt jag kan till utveckling. Dels arbetar jag första politiskt för att utveckla vården och de förebyggande insatserna. Men jag vill göra mer än så även som privatperson. Jag har därför deltagit i den stora nationella Karma-studien. tillsammans med över 70 000 andra kvinnor.

Och när jag för några år sedan såg möjligheten att vara med i ytterligare en studie, Karisma2, så tvekade jag inte att ställa upp. Det är en studie som handlar om att se vilken förebyggande effekt läkemedlet tamoxifen har vid olika doser. Jag fick alltså äta ett läkemedel under en period, men jag visste inte vilken dos. Förändring av Mammografisk täthet var det som forskarna ville titta på, eftersom man tidigare sett att tätare vävnad har ett samband med högre risk för bröstcancer. Tamoxifen bidrar till att minska tätheten, och därmed cancerrisken. Snart kommer resultatet av studien att publiceras. Jag hoppas det blir ett viktigt led i utvecklingen av det förebyggande arbetet mot bröstcancer.

Det var fantastisk intressant och roligt att få vara en del av något så viktigt som läkemedelsstudier i cancerforskningen. Men det var också lite kämpigt, eftersom jag inte visste hur jag skulle må av att äta läkemedlet som har kända biverkningar. Men det gick bra och jag mådde inte dåligt.

Alla kan bidra till cancerforskningen, även om alla inte delar i studier. Att köpa rosa bandet, är mitt enklaste och bästa tips. Gör det!

Anna Starbrink
Anna Starbrink, Liberalerna. Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
https://annastarbrink.se
Skapade inlägg 1823