Sommarhettan är härlig för många. Själv har jag njutit av värme, sol och bad, men samtidigt också känt en stigande oro för klimatet. Insikten om hur många som far illa i värmen och att svenska hälso- och sjukvård inte är rustade för den här typen av extremväder blev också snart uppenbart. Äldre på servicehus, patienter på sjukhus och personalen som jobbar i vård och omsorg är hårt drabbade. Landsting och kommuner måste rusta sig bättre för framtiden. Därför föreslår Liberalerna att en nationell strategi för att rusta vård och omsorg för framtida extremväder utvecklas.
Sommarens extrema värme gör klimathotet högst påtagligt. Läs gärna mer om hur Liberalerna vill förändra klimatpolitiken och samarbeta mer internationellt.
Sommarvärmen har inte bara drabbat bönder och deras djur som riskerar svält och gett oss fruktansvärda skogsbränder. För sjuka och äldre med sämre hälsa handlar det inte bara om obehag – utan om rent medicinska risker. Många har i sommar behövt söka vård för uttorkning och andra värmerelaterade besvär. Men inte heller i vården är man förskonad från hettans och fuktens effekter. Våra sjukhus och äldreboenden är lika lite som andra delar av samhället rustade för långvarig extremvärme och andra hittills ovanliga väderfenomen.
Med klimatförändringarna står vi inför en framtid där sommarens värmebölja kanske inte blir något ovanligt. Det kommer kräva förändringar av hela samhällets beredskap och fysiska infrastruktur – och för vården och omsorgen är det särskilt viktigt.
Det viktigaste är att vi börjar planera för en hetare framtid. Därför föreslår Liberalerna ett nationell initiativ för att klimatanpassa vård och omsorg.
Jag skriver om detta tillsammans med Helene Odenjung (L), Jonas Andersson (L), Gilbert Tribo (L) samt Lina Nordquist (L) i Dagens Samhälle.