Häromdagen gjorde MP en omsvängning i frågan om hushållsnära tjänster, som de vid närmare eftertanke kommit på en är ganska bra idé. Nu har – hör och häpna – även en och annan socialdemokrat kommit till samma insikt. Närmare bestämt Stockholms-sossen Mikael Damberg som i en debattartikel i SvD föreslår att avdraget ska finnas kvar. Man kan nog lugnt säga att detta utspel rev upp en storm bland hans partikamrater. Men jag är i alla fall glad att det finns några i oppositionen som förmår tänka om när verkligheten gör sig påmind.
Damberg förslår att avdragsrätten förändras och inriktas starkare mot barnfamiljer. Han vill för denna grupp ytterligare öka subventionen så att det bli ännu billigare och fler småbarnsföräldrar kan köpa tjänster. Faktum är att FP la fram ett liknande förslag för cirka ett år sedan. Man identifierade då, precis som Damberg nu gör, att tiden är en bristvara för pressade småbarnsföräldrar och att de därför borde erbjudas en större subvention än andra. Då sa Jan Björklund:
– Vårt förslag stärker ytterligare jämställdheten mellan kvinnor och män, säger FP:s partiledare Jan Björklund. Vi vet att kvinnor drar det största lasset i hushållsarbetet och möjligheten till avlastning underlättar för många kvinnor att kombinera yrkesarbete och familj. Vårt förslag ger också barnen mer tid med sina föräldrar.
Jag tycker att det finns ett annat tungt skäl till att avdragsrätten för hushållsnära tjänster är viktig. Avdraget beräknas ha sysselsätta cirka 11 000 personer, i en sektor som främst ger jobb åt lågutbildade kvinnor, inte sällan med invandrarbakgrund. Det vill säga en av de grupper som har det allra tuffast på arbetsmarknaden. Att människor kan gå från svarta jobb till vita jobb med allt vad det innebär att social trygghet är den största vinsten med avdraget för hushållsnära tjänster.
Nu verkar många sossar vara arga på Damberg. Jag tycker han ska stå på sig. Jag noterar också att ingen inom socialdemokratin verkar tycka att ROT-avdragen ska avskaffas. Kan det beror på att byggnadsarbetarnas lobbyister är något kraftfullare än de lågutbildade invandrarkvinnornas?
Tjänsteföretagarnas organisation Almega berättar med om hushållsnära tjänster här.
Några som skriver intressant om detta är Rasmus Jonlund och Seved Monke.